In de week voor Sint Barbara op 4 december, zijn er in Genk ongeveer 20 Sint Barbaravieringen in Genk. Een daarvan ging door in Kempengalm en werd georganiseerd door de Werkgroep Mijnmonument Zwartberg. Men organiseerde ook “In de praatstoel” waar men kwam vertellen hoe het er vroeger aan toe ging in Zwartberg op Sint Barbara
Maand: november 2011
Genkse Toegankelijkheidsprijs 2011
De Kastert en De Flèèketaer kregen van de jury de toegenkelijkheidsprijs voor Genkse socio-culturele infrastructuur. Ze kegen beiden een plakkaat en een geldprijs van 625 euro.
Wandelen voor de Vlaamse Diabetesvereniging
Voor de 18de maal wordt door de wandelvereniging van Winterslag een mijnmonumentenwandeling ingericht. De laatste 11 jaar werd er samengewerkt met Ford Genk om te wandelen ten voordele van de Vlaamse Diabetesvereniging. Meer dan 1500 wandelaars deden mee.
Marqueteurs schenken kunstwerk
De Vereniging van Marqueteurs bestaat 10 jaar in Genk. Marqueterie is een oude techniek waarbij verschillende materialen door elkaar worden gebruikt in geometrische of figuratieve motieven. De materialen kunnen allerlei soorten hout of goud, zilver en of paarlemoer zijn. Voor Stad Genk hadden zij een kaart van Genk gemaakt met alle wijken in een andere houtsoort.
Sinterklaas aangekomen in Genk deel 1
De Sint kwam de kinderen bezoeken in de Limburghal. Hij speelde mee in een toneelstukje. Hij maakte een reis naar Sprookjesland. Hier kan je het eerste deel bekijken
Sinterklaas aangekomen in Genk deel 3
We gaan verder met het verhaal over Sint Nikolaas in Sprookjesland. Dit is het derde en laatste deel
Sinterklaas in Genk aangekomen deel 2
Het verhaaltje van wat de Sint in Sprookjesland beleefde gaat verder
Boek over sluiting Zwartberg voorgesteld
45 jaar na de sluiting van de mijn van Zwartberg verschijnt er een boek over deze periode. Het boek werd geschreven door Jef Habex. In het boek werden interviews opgenomen van mensen die het allemaal beleefd hebben. Het boek kost 14 euro en is te koop in de Uit in Genk (hoek van de bibliotheek) en in de Genkse boekhandels
Euregio bestaat 35 jaar
Euregio Maas Rijn bestaat 35 jaar. Het is een grensoverschreidend samenwerkingsverbond tussen 5 regio’s; Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, de Regio Aken, de provincie Luik en het Duitstalig deel van België. In dit gebied worden allerlei projecten uitgewerkt, gepatroneerd door Europa, die ten goede komen aan zo’n 4 miljoen inwoners
Taxi Taxi wordt lachen geblazen
Het Nieuw Genker Toneel brengt op 19, 25 en 27 november het eerste stuk van het seizoen op de planken van de schouwburg van het stadhuis. Het een klucht van Ray Cooney, Taxi Taxi. Een man heeft twee echtgenotes, een in Genk en een in Hasselt. Hij kan daar goed mee leven tot hij in het ziekenhuis belandt. Regiseur René Meuwis staat borg voor de regie
CV De Spasbinken bestaan 44 jaar
De CV De Spasbinken bestaat 4 maal 11 jaar en dat moest gevierd worden. Heel wat hoogheden uit de carnavalwereld kwamen meevieren. Er waren nog gastsprekers van Liveke en van F.E.N., de europese vereniging van het Carnaval.
50 jaar Scouts Genk centrum
In 1961 zouden 3 jonge kerels, Erik Lambrechts, Robert Bijnens en Paul Olijff het initiatief nemen om een scoutsgroep in Genk op te richten. De scoutsgroep zou in die jaren niet alleen blijven bestaan, maar tot een van de sterkste scoutsgroepen van Vlaanderen uitgroeien. Deze verjaardag werd officieel gevierd in C-Mine
Carnavalseizoen geopend in Genk
Traditioneel begint het nieuwe Carnavalseizoen op de elfde van de elfde. In Genk wordt de start gegeven met de aanstelling van de nieuwe Stadsjeugdprins. Jefke Bergmans of Jef I werd aangesteld als nieuwe Jeugdprins. Hij is 11 jaar en de zoon van de 39ste Stadsprins Jan Bergmans. Jef heeft nog een oudere zus van 12 en een jongere broer van 8. Hij speelt volleybal bij Racing Genk en is lid van het zangkoor Popcorn van Termien.
Bezoek aan peterschip Crocus
Sinds zijn tewaterlating, nu 25 jaar geleden is de mijnenjager Crocus het peterschip van Genk. Het was mevrouw Gaethofs, echtgenote van toenmalig burgemeester Gaethofs, die meter werd van dit schip. Een delegatie van het schepencollege ging op bezoek, om de banden met de stad aan te halen.
Moslims vieren met niet-moslims
Het is stilaan een traditie geworden dat de Genkse Moslims na hun Offerfeest op de Genkse marktdag gratis hapjes en thee uitdelen. De traditie wil dat het vlees van de schapen die geslacht worden voor een derde deel zelf wordt gehouden voor de eigen familie, een derde wordt gedeeld met vrienden en kennissen en een derde deel wordt geschonken aan de armen.
Het Offerfeest bij de Genkse Moslims
De Moslims hebben per jaar twee grote feesten, het Suikerfeest en het Offerfeest. Het Offerfeest wordt door velen van hen als het grootste feest beschouwd.
Sint Martinus trekt door Genk
Meer dan 1500 kinderen van lagere scholen en jeugdverenigingen trokken in de lichtstoet, samen met Sint Martinus door de stad.
Sint Martinusvuur
Na de Sint Martinusstoet wordt op het Evenementenplein de traditionele vuurstapel, het Sint Martinusvuur, ontstoken. Alle kinderen en jongeren die met de stoet zijn meegegaan worden dan ook nog vergast op een vuurspektakel. Dit jaar waren er vuurspuwers, fakkelakrobaten en luchtakrobatie te zien. De show was van een zeer goede kwaliteit. Dan werd het Sint Martinusvuur aangestoken door Sint Martinus, door burgemeester Wim Dries en door minister Jo Vandeurzen. De show werd nog afgesloten met een buitengewoon mooi vuurwerk.